12 oktober 2007

Loonie = Greenback

En av höstens nyheter i The Great White North är att landets dollar, the loonie (efter Storlommen som pryder endollarsmyntet), för första gången på tre decennier står i paritet med USA-dollarn, the greenback (efter gudvetvad).

DN:s USA-korrespondent Lennart Pehrson skriver en snutt om det här men missar tyvärr helt att nämna dollarparitetens största diskussionsämne: att det står löjligt klart hur mycket mer kanadensare tvingas betala för samma varor som i USA. Ekonomer har länge försökt förklara priskillnaden utan att finna några vettiga svar till varför, momsen borträknad, det mesta från böcker till bilar kostar upp till 30% mer i Kanada än i USA. Skatter, löner och avstånd är nämligen alldeles för lika för att motivera företagens förenklade förklaringar.

Svaret är förstås för att det går. Bristande konkurrens och ett NAFTA som knappt ger den enskilde konsumenten några frihandelsfördelar alls har gjort Kanada till en marknad där många tillverkare antas försöka ta igen förluster man tvingas till på USA:s extremt konkurrensutsatta marknad. Att de enorma skillnaderna i konsumentpriser dessutom spelar större roll än dagspriset på dollar och dollar vittnar kanadensarnas förkärlek till den cross-border shopping som länge låtit dem shoppa billigt på Target i gränsstäder med Shop 'til you drop som stadsmotto.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad ska hända med bloggen när du blir...äldre? Jag är orolig. Funderar på att mejla Klein, Chomsky, Bono, och några andra av dina gnällspikar till polare för att klaga. Tycker att du är lite väl onyanserad när du skyller all världens orättvisa på de välbeställda och mäktiga. Utan dem skulle vi inte ha någon modernitet, inte någon rösträtt, inte nåt av det goda som vi i väst idag åtnjuter. Vi skulle inte ha allt det där som är bra med utveckling. Allmosor uppifrån ger människor nåt att leva för, även om de inte har gjort sig förtjänta av det. Folk tycker att de har rätt till allt numera. Nej, deltagardemokrati, konsumenträtt och annat flum har vi fått nog av. Som om det ger effekt? Det finns inget självändamål i att folk för rättigheter de inte är intresserade av att respektfullt förvalta. Kan du inte spegla värden ur lite mer "Randianska" ögon. Se det som att jag lägger en osynlig blogghand över dig och du gör som jag säger. Vänsterperspektiv är ett dött perspektiv. När ska du inse det? Läs Norberg och lär dig vad intellektuell ärlighet, nyans och balans innebär. Eller har jag fel? Knappast! Men fina bilder

p e r l. sa...

Oj, det var mycket på en gång. Vad sägs om att jag svarar på alla dina frågor om du, "återkommare", läser Nozicks "On the Randian Argument" där Rands argumentation visst sågas någonstans vid fotknölarna?

Jag tvekar också lite inför att börja spegla Kanada ur lite mer randianska ögon efter att ha läst Ayn Rands syn på nordamerikas urinvånare:

[The Native Americans] didn't have any rights to the land and there was no reason for anyone to grant them rights which they had not conceived and were not using.... What was it they were fighting for, if they opposed white men on this continent? For their wish to continue a primitive existence, their "right" to keep part of the earth untouched, unused and not even as property, just keep everybody out so that you will live practically like an animal, or maybe a few caves above it. Any white person who brought the element of civilization had the right to take over this continent. http://en.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand

Jag vet inte. Men alla Rand-förälskade nyliberaler/neocons som håller med om det där får gärna räcka upp en hand. Som moraliskt stöd, och så.

p e r l. sa...

Jag brukade f ö faktiskt läsa Norbergs blogg tidigare i hopp om att finna intellektuell ärlighet där men slutade när jag började missta dess opolitiska saklighet med DN:s ledarsida.

Anonym sa...

Rand kanske är lite gammal vid det här laget. Men när hennes tankar formulerades var de fräscha och nyttiga för samhället. Främst för de fattiga. Där kunde man få inspiration, vore man insnöad och korrumperad av kollektivismens psykosliknande tillstånd. Det tar inte så mycket av ens den mest medelmåttige tänkaren att idag hitta de skott där det intellektuellt sipprar vatten. Men utmaningen idag handlar snarare om att stöpa om dessa tankar till dagens samhälle, göra dem jämförbara med dagens olycksaliga kollektivism. Idag behöver inte ens den mest ambitiöse entreprenören/hjälten/medmänniskan tänka själv. Ambitionens essens står idag att finna i allestädes fäbodar, bespottade och fördrivna, likt farsoter. Idag ska man gå med i fack, organisera sig i grupper, låta sig representeras av större tankekollektiv, ens för de mest rudimentära och vardagliga ting. Inget vill man göra, istället ska myndigheter ta beslut åt en, istället ska facket bestämma vad man vinner mest på. Dimman, för individen, blir tjockare och tjockare. Den dag man står där och behöver ta sig ur den av egen maskin så går det inte, därför man glömt bort hur man gör. Människan kommer inte ihåg hur det är att leva utan sin styvmoderliga ledsagare. Då står man värnlös mot orättvisa, då står man värnlös mot tyranniet.

p e r l. sa...

Jaa... jag vet inte. Men jag skulle gärna se lite källhänvisngar. Kanske särskilt för "nyttiga för samhället. Främst för de fattiga." och "Idag behöver inte ens den mest ambitiöse entreprenören/hjälten/medmänniskan tänka själv."?

Jag vet inte heller om dagens samhälle direkt tvingar en att gå med i fack, organisera sig och låta myndigheterna bestämma över en, snarare gör man väl det för att man vill och kan, och kanske för att man inser att vara människa ofrånkomligen innebär att man ingår i gemenskaper med andra individer och arter. Själv låter jag gärna Kemikalieinspektionen (eller vad den nu heter) bestämma över vilka kemikalier som inte ska finnas i omlopp i samhället (eller vad den nu gör) än att jag själv ska sätta mig in i (utbilda mig, följa senaste forskningen och läsa innehållsförteckningar) t ex vilka besprutningsmedel som är farliga för mig att få i mig. Att jag kommer att stå där utan kunskap om farliga kemikalier när nu dagens samhälle havererar ser jag som ett mindre problem i jämförelse med att jag antagligen inte kommer att kunna göra upp eld utan både plån och tändstickor. Men det kanske du av egen maskin redan kan, och kanske t o m kan lära mig?

Skicka en kommentar